Tips in Nederland

Het einde van het jaar is in zicht en dit betekent ook dat Kerst en Oud & Nieuw eraan komen. In Nederland is dit dan ook goed op te merken. Kerstbomen worden opgetuigd, druktes in de winkelcentra en overal duiken oliebollenkramen op. In deze tijd is er dan ook veel te beleven. Hieronder lichten wij een aantal uitjes en evenementen uit die leuk zijn om in deze feestperiode te bezoeken.

Kerstmarkten
Rond Kerstmis worden in veel steden kerstmarkten gehouden. Deze kunnen een paar dagen duren, maar soms ook meerdere weken. Vaak vind je kerstmarkten op pleinen in de grotere steden in Nederland, zoals Amsterdam, Den Haag of Maastricht. 
Op de markten staan verschillende kraampjes waar je van alles kunt vinden en kopen. Je kunt er bijvoorbeeld kerstartikelen vinden zoals kaarsen en kerstballen, maar ook leuke en mooie cadeautjes. Ook zijn er veel kraampjes waar eten en drinken wordt verkocht, waarbij vooral glühwein populair is. Het is aan te raden om online goed te controleren of de markt (in verband met COVID-19) doorgaat.

Oudejaarsavond
Oud en Nieuw wordt ook in Nederland op verschillende manieren gevierd. Zo worden er de laatste jaren steeds meer vuurwerkshows georganiseerd in deze tijd van het jaar. In Rotterdam is er elk jaar de grootste vuurwerkshow van Nederland. Vanaf de kade kun je genieten van een spektakel van honderden soorten vuurwerk die worden afgestoken vanaf de Erasmusbrug. Een prachtige en indrukwekkende lichtshow! Ook in steden als Amsterdam, Den Haag en zelfs in Westland worden vaak vuurwerkshows georganiseerd. 
In Nederland worden ook op verschillende plaatsen vreugdevuren gemaakt, de bekendste zijn Scheveningen en Duindorp. Elk jaar nemen deze twee dorpen het tegen elkaar op om een zo groot mogelijke stapel pallets te bouwen. Onder het genot van een vuurwerkshow kun je vervolgens zien hoe deze tijdens oudejaarsavond in brand wordt gestoken. De stapel die tijdens Oud en Nieuw 2014-2015 werd gemaakt (een stapel van 15 bij 15 meter, met in totaal 30.000 pallets) staat nog steeds als grootste vreugdevuur ter wereld in het Guinness Book of Records!

Nieuwjaarsduik
Wil je een fris en fruitig het nieuwe jaar in? 
Als frisse start van het nieuwe jaar komen elk jaar duizenden mensen naar de stranden van Nederland om een verfrissende duik in zee te nemen: de Nieuwjaarsduik. Op 1 januari rond 13:00 uur rent iedereen (vaak met een oranje Unox muts op het hoofd) de zee in. Scheveningen is een van de plaatsen die jaarlijks de meeste mensen trekt, maar ook in 's-Gravenzande en Monster kun je samen met duizenden mensen de zee in rennen. 
Vaak staat de reddingsbrigade na afloop klaar om je op te warmen met een lekkere warme chocolademelk.


Let op: Sommige activiteiten zijn op dit moment (nog) niet mogelijk in verband met de huidige coronamaatregelen in Nederland.