Samen pakken we het personeelstekort aan!

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt nu al enige tijd met schaarste, en dat blijft zeker niet onopgemerkt.

Er worden vluchten geschrapt, er rijden minder treinen en in de meeste winkels of horecagelegenheden hangt een briefje op de deur met ‘personeel gezocht’. Er zijn momenteel meer banen dan mensen en de cijfers liegen er niet om: Voor elke 143 vacatures zijn er slechts 100 werkzoekenden. Er zijn dan dus minimaal 43 banen waar gewoon niemand voor te vinden is. Daarnaast is niet elke werkzoekende geschikt voor elke vacature. De werkelijke cijfers zullen daarom nog schrikbarender zijn.
Zo’n groot tekort hebben we sinds de jaren ‘70 niet meer gekend. Daarnaast stopt deze gespannen arbeidsmarkt niet bij de Nederlandse grens. Heel Europa kampt met een nijpend personeelstekort. Bellen naar een uitzendbureau voor “een busje vol met Polen” is een gedachte die niet meer op gaat. En ook de uitspraak “voor jou tien anderen” is iets waar vandaag de dag geen sprake meer van is. Sterker nog, de rollen zijn nu omgedraaid. Werkzoekenden (ook het ‘busje vol met Polen’) kunnen door de grote hoeveelheid vacatures nu tegen werkgevers zeggen: “Voor jou tien anderen!”. Als werkgever moet je daarom alles uit de kast halen om aantrekkelijk te zijn én te blijven voor jouw werknemers.

Er bestaat helaas nog geen bewezen succesformule of stappenplan dat de schaarste op de hele arbeidsmarkt in één keer kan oplossen, maar er zijn wel dringend oplossingen nodig. We helpen je graag met een aantal praktische tips.


Vissen in een grotere vijver vergroot je kans op vangst

Kijk nog eens kritisch naar eisen die je normaliter stelt. Zijn er eisen die versoepeld kunnen worden? Of zijn er misschien kennis en kwaliteiten die met een training of cursus te leren zijn?
Bijvoorbeeld een heftruckcertificaat is vaak een cursus van 1 of 2 dagen, en de kosten hiervoor bedragen nog geen € 200,-.

Een eis die we ook vaak tegenkomen is dat iedere werknemer Engels of Nederlands moet spreken. Engels was tot voorkort geen taal die standaard werd geleerd op basis- of middelbare scholen in de landen waar wij arbeidsmigranten werven. Om deze reden spreken vaak alleen de arbeidsmigranten die aan de universiteit hebben gestudeerd Engels. Deze doelgroep is niet alleen een stuk kleiner in aantal, maar hebben ook nog eens de grootste banenkeuze. Nu de economie overal in Europa een stuk verbeterd is, merken we dat deze groep vaak voor de banen kiest waarvoor zij zijn opgeleid. Dat betekent dat er een hoop gemotiveerde en enthousiaste werkzoekenden overblijven, maar die niet of minder goed de Engelse taal spreken.
Door de eis aan te passen van “iedere werknemer moet Engels spreken” naar bijvoorbeeld “1 op de 5 medewerkers moet Engels spreken” zijn er al veel meer medewerkers die in aanmerking komen voor een functie. Indien de populatie arbeidsmigranten groot genoeg is, kan het aanstellen van een voorman/voorvrouw die meertalig is een uitkomst bieden.
Daarbij zijn er in elke stad in Nederland tal van mogelijkheden voor het volgen van (Engelse) taalcursussen. Er zijn zelfs diverse mogelijkheden om dit voor groepen ook op de werkvloer te organiseren. Voordeel hiervan is dat je vaak kunt sturen welke thema’s worden behandeld en in welke volgorde.


Ga na of je de arbeidsomstandigheden kunt verbeteren

Niedziela is een Poolse website waar veel Poolse arbeidsmigranten op zoek gaan naar werk in Nederland. Als je de titels van de eerste 100 vacatures van deze website bekijkt kom je hoofdzakelijk uurlonen tegen tussen de € 13,- en € 15,-. Ook staan er bonussen bij vermeld voor als je bijvoorbeeld 3 maanden werkt, een halfjaar in dienst bent of als je een bepaalde productie haalt. Ook zie je regelmatig dat de reiskosten worden vergoed die zijn gemaakt om naar Nederland te komen.
Wellicht kun je hier ook iets mee binnen jouw bedrijf, om zo jouw bedrijf interessanter te maken voor medewerkers en hen zo te motiveren om bij jou werkzaam te (willen) zijn.

Doordat we al jarenlang werken met verschillende opdrachtgevers - in verschillende branches en verschillende regio’s - hebben we veel praktijkervaring opgedaan. Wil je meer informatie ontvangen of praktijkvoorbeelden die kunnen helpen bij het oplossen van het personeelstekort binnen jouw organisatie? Neem dan contact op met een van onze accountmanagers voor een passend advies.